Despre Noi | IDEA | ECOFIN | Servicii | Contact  
  IDEA : Functionalitati
 
  Caracteristicile functionale ale produsului IDEA pot fi structurate in urmatoarele grupari:
 1. management al fisierelor;
 2. import de date
 3. trasabilitatea procesului de audit si control (istoria auditului);
 4. afisarea datelor;
 5. testare si analiza;
 6. lucru cu baze multiple;
 7. rezultate;
 8. editare de ecuatii si conditii
 9. automatizarea proceselor de audit
O seama de functionalitati si functii nu se regasesc la alte softuri de audit.
Dintre aceste functionalitati si functii, mentionam:
 • Trasabilitatea procesului de audit si control (istoria auditului), IDEA generand inregistrari asociate operatiunilor efectuate, data si ore fiecarei operatiuni, numele utilizatorului, astfel incat este posibila oricand o evaluare a ceeace s-a facut, cand si de cine.
 • Import de date prin intermediul unui “Import  Assistant”, fiind posibil import de date dintr-o multitudine de formate de fisiere, putandu-se conecta la majoritatea bazelor de date precum ORACLE, DB2, SQL, SAP, SYBASE, s.a. Pot fi citite si procesate milioane de inregistrari si nu exista o limita a numarului de inregistrari pe care IDEA le poate procesa.
 • Report Reader:  Majoritatea sistemelor informatice fie au un numar standard de rapoarte, fie un generator de rapoarte ce poate produce ad-hoc raportul solicitat. In loc de a printa aceste rapoarte, ele pot fi stocate pe disk. Apoi aceste rapoarte vor fi procesate cu Report Reader pentru a prelua din ele datele dorite. Cu Report Reader pot fi importate date din orice fisier ASCII ca .prn, .txt, .cvs, .asc, .dat, .pdf. Nu sunt necesare cunostiinte speciale referitoare la structura fisierului sau limbaje de comanda pentru utilizarea Report Reader-ului.
 • Comparari, concatenari, combinari de fisiere;
 • Extrageri ale unor tranzactii specifice, identificari de omisiuni (ex. In verificarea segventei numerelor) sau duplicari (ex. Facturi emise cu acelasi numar);
 • Analize de date obtinute prin sumarizare, stratificare sau prin incadrare in intervale de timp specificate;
 •  PIVOT TABLE :Aceasta functionalitate reprezinta o interfata in care exista libertatea de a defini cum vor fi afisate si organizate datele. Definirile se fac procedural prin simplul “Drag&Drop”. Pot fi sumarizate datele numerice in diverse moduri (total, medii, valori min/max). Din configurare, tabela pivot poate evidentia numarul de inregistrari. Inregistrarile corespunzatoare unei celule din tabela pivot pot fi vizibile selectand un buton (Drilldown Data) din toolbar.
 • Crearea automata a unui fisier de statistici aferente inregistrarilor extrase, foarte util ca prim pas in analiza datelor;
 • Equation Editor. IDEA pune la dispozitia utilizatorilor un editor de ecuatii, care este utilizat pentru a crea formule si ecuatii, care odata validate d.p.v. formal (de catre el), servesc pentru definirea conditiilor de extragere sau pentru definirea de calcule in vederea determinarii valorilor ce vor fi inscrise in campurile virtuale definite in Field Manipulation. Pentru aceste definitii, IDEA pune la dispozitia utilizatorilor o serie de functii predefinite (peste 90) ce pot fi apelate in operatii de tip Data, Aritmetice, Financiare sau Statistice precum si functii de tip conditional (IF), functii care sunt apelabile direct prin editorul de ecuatii.
 • Editare de grafice: IDEA dispune de un Chart Assistent cu ajutorul caruia se pot edita grafice ale datelor sau ale rezultatelor analizelor efectuate. Tipurile de grafice ce se pot obtine: liniar, bare, curbe, PIE, zone si difuzie
 • Automatizarea proceselor de audit. Exista situatii in care o serie de teste se pot repeta, fie in timp pe acelasi subiect, fie pe baze de date de la diversi propietari.
  De aceea IDEA dispune de un limbaj (SCRIPT) similar Visual Basic For Application, cu ajutorul caruia se pot genera macrouri in care sunt inregistrate segventele de teste. Aceste macrouri pot fi oricand apelate si rulate, sau pot fi editate in vederea dezvoltarii lor prin inserarea de diverse parametrizari, ferestre, comenzi, functii noi.


Mai multe detalii: Idea_Functionalitati.pdf
                                 Idea_V8_Product_Profile.pdf
 
© 2009 Cintech Toate drepturile rezervate |
Actualizat: 8 Aprilie 2009
Prima Pagina  Mentiuni Legale Contact