Despre Noi | IDEA | ECOFIN | Servicii | Contact  
  IDEA : Prezentare generala
 

IDEA™ (Interactive Data Extraction & Analysis) este un instrument de analiza a datelor, realizat pentru PC-uri, utilizat in special de catre auditori, contabili, controlori si personal IT. El pune la dispozitia utilizatorului o serie de functii si functionalitati pe care acesta le poate apela conform schemelor proprii de audit si control, conferind astfel flexibilitate maxima de lucru. Produsul nu se rezumă la un numar predefinit de proceduri specifice de audit cum se intâlneste in majoritatea cazurilor când sunt analizate doar informatiile proprii bazei de data, fară a se putea face corelări cu informatii din alte baze de date.

IDEA™  este un produs al companiei canadiene CaseWare IDEA Inc. şi este distribuit prin 40 de distribuitori în 90 de ţări, pentru  România distribuitor exclusiv fiind compania CINTECH SRL, care pe langă furnizarea licenţelor asigură instruire şi suport în utilizare.

În România, chiar daca este prezent in piata de scurt timp, produsul este utilizat de Curtea de Conturi, KPMG, Pricewaterhouse Coopers si Raiffeisen Bank, BRD, Porsche Bank, ASTRA, AD Pharma, APIA, RIFIL, companii de audit, s.a, iar in viitor, sigur si dumneavoastra va veti putea numara printre ei. In Europa el este utilizat de Ministerul de Finanţe german, de Agenţiile guvernamentale de colectare a taxelor sau de investigare fraude, companii financiare din Marea Britanie, Germania, Irlanda, Italia, Belgia, Olanda, Norvegia, s.a. precum şi de foarte multe companii specializate de audit şi control.

IDEA™ analizează datele in mai multe moduri, oferind facilitati de extragere, esantionare si manipulare a datelor pentru identificarea erorilor, a problemelor, a anumitor tranzactii, evolutii si tendinte.

IDEA™ oferă sprijin in cazul auditului financiar, al auditarii unor sectoare specifice ale pietii, in investigarea fenomenelor de frauda si gestiune contabila.

IDEA™ este utilizat in special de firmele de contabilitate, de departamentele de audit intern ale marilor organizatii, precum si de autoritatile guvernamentale cu atributii de audit.

IDEA™ prezinta avantajul ca utilizatorul poate automatiza el insusi un mare numar de activitati, ceea ce, pe langa economia de timp si bani, contribuie semnificativ la cresterea calitatii auditului.

IDEA™
poate fi utilizat pentru:
  • Analiza datelor;
  • Verificarea calculelor;
  • Corelarea datelor intre sisteme diferite;
  • Detectarea inregistrarilor multiple si a discontinuitatilor in cadrul unor secvente;
  • Esantionare;
  • Editarea sau manipularea campurilor de date cu ajutorul unor functii speciale.

IDEA Avantajele utilizării IDEA
Se pot enumera mai multe avantaje ale utilizării IDEA vis-à-vis de  metodele de audit manuale.
Cele mai importante sunt:
  • lărgirea ariei investigaţiilor  (teste care nu se pot efectua manual)
  • mărirea numărului de tranzacţii verificate (cu posibilitatea acoperirii tuturor tranzacţiilor din unul sau mai multi ani)
  • informare mai bună (analize suplimentare şi modelare a datelor)
  • economie de timp.

Datorită cuantumului mare de operaţii şi a volumului ridicat de date supus acestor analize, o utilizare a tehnicilor clasice, „manuale” de audit ar genera „timpi morţi” şi adeseori răspunsul la întrebările prezentate ar fi NU. Introducerea în activitatea de audit a tehnicilor moderne asistate de calculator permit atât automatizarea diferitor activităţi, cât şi analiza tuturor tranzacţiilor din cadrul entitatii auditate. 
Utilizând aceste aplicaţii informatice, auditorii îşi formează o imagine mai clară deoarece sunt capabili să verifice volume mari de date, să le clasifice după anumite criterii, pot emite statistici şi chiar previziuni.

 
© 2009 Cintech Toate drepturile rezervate |
Actualizat: 8 Aprilie 2009
Prima Pagina  Mentiuni Legale Contact